WENDY BRUGMAN

 

Maartje and Wendy Go West
Filminstallatie

 

gowest

rokengoed

kijkengoed

etengoed

etengoed

Het western genre heeft in de loop der jaren veel gezichten gehad. De helden zijn verandert van moraalstrijders naar dubieuze lonesome rangers die voor goed of kwaad streden maar hun eigen wetten hanteerden. In de westerns die nog af en toe verschijnen verliezen de helden, spelen vrouwen de hoofdrol, worden alle filmische wetten van het genre opgerekt en verdraait. Inmiddels is de klassieke western dood verklaard.

Toch blijft het genre een ontzettende aantrekkingskracht op ons uitoefenen. Hoewel we misschien verontwaardigd zijn over de kleine rol die toebedeeld wordt aan vrouwen, door de verheerlijking van het geweld, door de discriminerende afbeelding van minderheden, worden we verleid door de romantiek van de mythe. Wij willen nog wel westerns kijken. En wij willen ook een western maken. In een serie video’s laten we zien hoe we ons hebben ondergedompeld in de esthetiek en de spanning van de western. Hoe kunnen deze, hevig bekritiseerde films, ons zo inpalmen? Waarom willen wij naar het westen?

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

Wendy Brugman i.s.m. Joost Mellink – Touching Land

In de semi-documentaire Touching Land onderzoeken we op een associatieve manier de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Amerika. Hoe belangrijk zijn clichés als toerist en blijven deze clichés overeind als het over je eigen land gaat?